A doua zi, presa italiană a reacționat dur: „ladri”, a titrat, cu majuscule, Corriere dello Sport, cuvântul respectiv însemnând „hoți”. „Vergogna!”- în italiană, rușine – a reacționat Gazzetta dello Sport. Chiar și mult mai reținuta publicație Corriere della Sera a fost cuprinsă de revoltă: „Italia a fost eliminată dintr-o Cupă Mondială murdară, unde arbitrii au fost niște asasini. Nicio altă echipă din istoria competiției nu a avut parte de atâtea nedreptăți”.
Nu a fost vorba doar de reacția presei. Acuzații similare a făcut și guvernul italian: „Nu am văzut niciodată un asemenea meci. Totul a părut aranjat pentru ca noi să fim scoși din turneu”, afirma Franco Frattini, unul dintre miniștri.
O eliminare fără motiv, un penalty acordat gratuit sud-coreenilor și un gol cât o calificare în sferturi, refuzat
Între greșelile comise de brigada de arbitri, condusă de ecuadorianul Byron Moreno, s-au numărat anularea unui gol de aur perfect valabil reușit de Damiano Tommasi, care ar fi calificat Squadra Azzura, eliminarea lui Francesco Totti pentru simulare, deși atacantul a alunecat, plus un penalty oferit țării gazdă.
Membrii reprezentativei italiene, mai ales Totti și selecționerul Giovanni Trapattoni, au insinuat că a existat o conspirație împotriva Italiei. Trapattoni a acuzat Federația Internațională de Fotbal (FIFA) că i-a ordonat arbitrului să ajute selecționata sud-coreeană să obțină victoria, pentru ca una dintre cele două țări organizatoare să rămână în competiție. Sepp Blatter, președintele forului mondial la acea vreme, i-a criticat pe cei doi tușieri, pe care i-a catalogat drept „un dezastru”. Chiar dacă a recunoscut că italienii au fost defavorizați de arbitraj, Blatter a respins acuzațiile de conspirație: „Eliminarea Italiei nu a avut loc doar din cauza arbitrilor, ci și a jocului său. Italia a făcut erori atât în apărare, cât și în atac”, declara liderul FIFA.
Ce a urmat pentru Byron Moreno; suspendare de 20 de meciuri și închisoare pentru posesie de droguri
La câteva luni de la meciul Coreea de Sud – Italia, arbitrul Byron Moreno a fost suspendat 20 de meciuri și investigat de FIFA, după ce a prelungit în mod inexplicabil o partidă. În mai 2003, la al treilea său meci după Cupa Mondială, a fost sancționat din nou, în urma unui meci în care a eliminat trei jucători dintr-o singură parte. S-a retras o lună mai târziu, la vârsta de 33 de ani. În 2010, a fost arestat pe aeroportul din New York, în timp ce încerca să ascundă în pantaloni nu mai puțin de șase kilograme de heroină. A pledat vinovat și a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare. După 26 de luni, a fost eliberat și s-a întors în Ecuador.
Coreea de Sud – Italia 2-1 (Seol Ki-Hyeon 88”, Ahn Jung-Hwan Golden 117”/Vieri 18”)
Coreea de Sud: Lee Woon-Jae – Choi Jin-Cheul, Hong Myung-Bo (c) (Cha Du-ri 83”), Kim Tae-Young (Hwang Sung-Hong 63”) – Song Chong-Gug, Yoo Sang-Chul, Kim Nam-II (Lee Chun-Soo 68”), Lee Young-Pyo – Park-Ji Sung, Ahn Jung-Hwan, Seol Ki-Hyeon. Selecționer: Guus Hiddink (Olanda).
Italia: Gianluigi Buffon – Christian Panucci, Mark Iuliano, Paolo Maldini (c), Francesco Coco – Gianluca Zambrotta (Angelo Di Livio 72”), Damiano Tommasi, Cristiano Zanetti – Francesco Totti – Christian Vieri, Alessandro Del Piero (Gennaro Gattuso 61”). Selecționer: Giovanni Trapattoni.
Cartonaș roșu: Totti 103” (cumul de cartonașe galbene, 22”, 103”).
Jucătorul meciului: Ahn Jung-Hwan.
Arbitru de centru: Byron Moreno (Ecuador).
Asistenți: Jorge Rattalino (Argentina), Ferenc Szekely (Ungaria).
Al patrulea oficial: Mohamed Guezzaz (Moroc).
Data: 18 iunie 2002
Asistență: 38.588; Daejeon World Cup Stadium (Daejeon).
Articol scris de DENIS ȘCHIOPU
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER